İstanbul Modern/ Genç


İstanbul Modern


GENÇ İSTANBUL MODERN
Genç İstanbul Modern, İstanbul Modern’in Paris’teki Centre Georges Pompidou işbirliğive Eğitim Sponsoru Garanti Bankası’nın katkılarıyla gerçekleştirdiği bir eğitim programı dizisidir. Taşın İçinde Saklı Kuş, Ayın AltındaDokunduğum DünyaOyunbaz Nesneler, Matisse-PicassoSu İçinde SuluboyaIşığın Sihri, Tasarım Atölyesi, Sanat Sirki, Sanat Fabrikası ve Module Home adlı atölye çalışmalarını tamamlayan Genç İstanbul Modern, çocuk ve aileleri  Blobterre başlıklı 12. etkinliğiyle ağırlıyor.
Genç İstanbul Modern’in uluslararası etkinlik dizisinin bir parçası olan Blobterre adlı çalışma, 12 Ekim 2012 – 6 Ocak  2013 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Genç İstanbul Modern’de çocuklar sanatçıları tanıyor, sanatsal yaratının gizemlerini anlıyor, işlevleri, çağrışımları ve hissettirdikleriyle objeleri keşfediyor, interaktif oyunlarla farklı deneyimler kazanıyorlar.
Blobterre adlı program, pazartesi hariç hafta içi her gün saat 10.00, 13.00 ve 15.00’da okul gruplarına; cumartesi günleri saat 10.30, 13.00, 15.00’da ve pazar günleri saat 10.30’da çocuklara ücretsiz düzenleniyor. Programa aileler pazar günleri saat 13.00’da katılabiliyor. 1,5 saat süren Blobterre atölyelerinin kontenjanı 15 kişiyle sınırlı.
 
Genç İstanbul Modern, çocukları fantastik bir dünyaya çağırıyor
Blobterre’de çocuklar nefes kesen bir macera yaşıyor
İstanbul Modern, Paris’teki Centre Georges Pompidou işbirliği ve Eğitim Sponsoru Garanti Bankası’nın katkılarıyla gerçekleştirdiği Genç İstanbul Modern etkinliklerini, 12 Ekim 2012 – 6 Ocak  2013 tarihleri arasında düzenlenen Blobterre adlı 12. programıyla sürdürüyor. Programda 6-12 yaş grubundaki çocuklar ve aileleri, sanatçı matali crasset’nin tasarladığı Blobterre adlı dünyayı keşfe çıkıyor.
Bu etkinlik “Peter Pan”, “Dünyanın Merkezine Yolculuk”, “Denizler Altında 20.000 Fersah” gibi çocuk kitaplarında okuduğumuz, var olmayan, sözcüklerle hayalini kurduğumuz fantastik mekanları çağrıştıran bir dünyayı gerçek kılıyor, olmayan bir yeri var ediyor. Böylece çocuklar hiç bilmedikleri, benzerini kendi dünyalarında hiç görmedikleri, duymadıkları, tatmadıkları hatta koklamadıkları canlılar ve nesnelerle dolu bambaşka bir dünyada, eşsiz bir serüven yaşıyorlar.
matali crasset, Blobterre’i tüm canlıların uyum içinde birlikte yaşadıkları bir özgürlük dünyası olarak tanımlıyor. Bitki hayvanlardan, bitki adamlardan oluşan bu dünyanın tüm canlıları melez. Çocuklar Blobterre’de bu canlılarla tanışarak onları anlamaya ve kendi dünyalarıyla nasıl uyum içinde yaşadıklarını keşfetmeye çalışıyorlar. Blobterre’in çiçek gözlü, sevimli çocuğu Flom, bu serüvende onlara rehberlik ediyor.
Çocuklar, Blobterre’in fantastik dünyasında öce Blobterreli Flom ile tanışıyorlar. Flom onlara Blobterre dünyasını tanıtıyor. Çocuklar, yarım daire şeklinde kocaman yapraklı ağaçlara dokunuyor, püsküllü bitkileri kokluyor, bitki örtüsünün seslerini dinliyor ve yarı balık yarı bitki olan canlılarla konuşuyorlar. Bu keşif serüveni sırasında, Blobterre’de yaşasalar bu dünyaya nasıl uyum sağlayabileceklerini düşlüyorlar. Bitkileri gözlemleyip onları faydalarına göre sınıflandırıyor, kendilerine nasıl besin sağlayabileceklerini, kendilerini nasıl tedavi edebileceklerini, nasıl enerji üretebileceklerini, nerde uyuyabileceklerini, doğadan nasıl faydalanabileceklerini ve doğaya nasıl fayda sağlayabileceklerini kurguluyorlar. Böylece, masallarda dinledikleri mekanları, kahramanları ve olayları hayal etmek yerine, Blobterre’in büyülü dünyasından yola çıkarak kendi maceralarını yaşıyorlar.  

matali crasset (1965, Fransa)
Fransız sanatçı matali crasset, 1965 yılında Chalons en Champagne köyünde dünyaya geldi. Çocukluğunu, çalışmanın ve günlük hayatın içiçe geçtiği bir çiftlikte geçiren sanatçının çocukluk deneyimleri çalışmalarına yansır. Les Ateliers Ecole Nationale Superieure de Creation Industrielle’de endüstriyel  tasarım eğitimi alan crasset, kendine özgü bir tasarım dili yaratmıştır. Tasarladığı nesneler, insana ve insanın gündelik yaşamına ilişkin eylem, tutum ve davranışlara işaret eder. Bu nesneler sadece estetik açıdan değil; işlevi, ergonomisi, kullanım alanları gibi bir tasarım nesnesini oluşturan tüm bileşenleriyle özgün yaratılardır. “Konukseverlik sütunu”, “çift taraflı” adını taşıyan sandalyesi, sıra dışı formlara sahip ev tasarımları, tanınan çalışmaları arasında yer alır.
Rezervasyon ve ayrıntılı bilgi için: 0212 334 73 41

Fotoğraf: © Simon Buisson, courtesy matali crasset

 http://www.istanbulmodern.org/tr/egitim/ucretsiz-egitim-programlari/genc-istanbul-modern_830.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzlediğiniz etkinlikler hk.yorumlarınız etkinliği henüz izlememiş kişiler için çok faydalı olacaktır.